2009. november 16., hétfő

Jan Vermeer van Delft: Tejet öntő lány




Impresszióim:

Az elmúlt héten ismertem meg ezt a képet, mikor kutakodtam a HÉT KÉPE témához, egy ideillő alkotás után. Mondhatom azt is, hogy teljesen véletlenül találtam rá - vagy a kép talált rám?
Tetszik a festmény, nyugalmat áraszt. Egy hétköznapi történetet tár a szemünk elé, valahol a tizenhetedik századbeli francia, holland, ... németalföldi uraságok egyik kastélyában "játszódik a történet". Egy szolgálólány, korán reggel készíti a gazdája reggelijét. Ha jól látom, akkor még a lámpás is ég, de már kint hajnalodik. Tejet önt, s mellé friss pékárút szolgál majd fel. A lány ruháját elnézve biztosan nem egy paraszti portán vagyunk, mivel igen színes és igényesen öltözött hölgyről van szó.
Az ablak mellett, a falon lévő kosárban talán friss kenyér van, illata megcsapja az orrunkat. A legfurcsább a képen, a padlón heverő tárgy. Az biztos, hogy fából készült, de mi lehet az? Az első gondolatom, amely az eszembe jutott az nem más, mint egy zenélő doboz. De mit keresne egy konyhában, vagy kamrában ilyen? Vagy egy tároló dobozról van szó, ami véletlenül leesett a földre, s nem volt már ideje felvenni a lánynak, mivel sürgette őt az idő: a reggelit kellett előkészítenie. A fadoboz mellett található még egy furcsa tárgy, ez pedig talán egy ceruza?  Esetleg egy síp vagy furulya? Oda nem illő tárgyak.
A lányra visszatérve: a kancsóból miért önti ki a tejet egy laposabb tálba? Hát nem pohárból isznak? Esetleg mégsem a gazdának, hanem a macskának készíti a reggelit? Vagy a kenyeret áztatja a tejbe?

1 megjegyzés:

  1. A padlón lévő tárgy egy lábmelegítő zsámoly. A benne látható cserépedénybe parazsat tettek, és az asztalnál ülve végzett munka közben erre tették a lábukat.

    VálaszTörlés

Irattár

Az olvasóközönség