2009. július 28., kedd

Öreg fák, díszfák ápolása

Egy újabb antikvár könyv. Igaz, nem most szereztem be, hanem két hónapja. Régen kikölcsönöztem a könyvtárból, de elhatároztam, hogy egyszer megszerzem. Mivel van egy hatalmas nagy kertem, tele idős fákkal, gondoltam nem árt, ha gyarapítom vele a könyvtáramat.
A mű szerzői Dr. Alexander Bartosiewicz - Dr. Marek Siewniak alaposan körbejárták ez a témát, igaz még a hetvenes évek közepén-végén. Mostanában az a problémám a szakkönyvekkel (a hobbikertészeknek való), hogy mindegyik szinte ugyanarról szól. Van egy csomó kertészettel foglalkozó, a témák viszont lefedik egymást, ha megveszel egyet, akkor már szinte az összeset láttad, vagy valami ilyesmi...



A könyvről:
Lépten nyomon láthatjuk idős fáink szomorú sorsát: nem gondozzák őket, nem metszik, nem ifjítják. Pedig annak, aki fát ültet és helyette egy idős fát kivág, tudnia kellene, hogy évek hosszú sora kell, míg a fa terebélyes árnyékot ad. Sajnos csak a termésükért tartott fák rendszeres gondozása köztudott. Ezen "rossz szokáson" igyekszik segíteni ez a könyv. A mű olyan élettani és egyéb biológiai ismeretekkel kezdődik, amelyek a fák életének megismeréséhez szükségesek. Hozzáértően gondozni ugyanis csak kellő ismeretekkel lehet, hiszen élőlények a fák is. Egy egész fejezet szól a metszés, és az alakítás mellett a sérülések gyógyításával. Ezek között a metszéskor ejtett sebek, a törési sebek, a hasadások, a fagyrepedések, a villámcsapások okozta sérülések, az odvasodás, a korhadások kezelését ismerteti. Természetesen a károsítók elleni védekezés is fontos fejezete. Sok jó példa található benne az öreg fák megmentéséért, életkoruk meghosszabbítására. A leírt módszerek természetesen a parkfenntartó szakembereknek is tanulsággal szolgálhatnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Irattár

Az olvasóközönség