2009. július 1., szerda

Crossing over

Azért csaptam le erre a filmre, mert ifjúkorom kedvenc filmsztárja a főszereplő. Vagyis Harrison Ford.
A címet talán úgy lehetne lefordítani: Átkelés, ami illik a sztorihoz, mert az Amerikába illegálisan bevándorló, illetve ott tartózkodó különféle nációjú emberekről van szó. A cselekmény több szálon fut, amik lazán kapcsolódnak egymáshoz. Ford a bevándorlási hivatal egyik tisztje, aki egy gyári rajtaütés során magára vállalja, hogy megkeresi az egyik kitoloncolt fiatal nő gyerekét. Fekutatja, és hazaviszi a kisfiút Mexikóba, akinek az anyja időközben újra visszaszökik az Államokba. Ekkor a nő után kezd nyomozni, később megtalálják a holttestét a határon.
Ford kollégája egy gazdag amerikai-arab família tagja, egy számukra szabatos életű lánytestvérrel, akit megölnek. Persze rögtön lehet sejteni, hogy valamelyik férfirokon az elkövető, hiszen sok arab családnál még Amerikában sem tudják elfogadni, hogy egy nőnemű lény is ember, és a saját vágyai szerint akar élni.
A másik fő szálnak Ray Liotta a főszereplője, aki a zöldkártyák kiadásáért felelős tisztségviselő. Egy koccanásos balesetben megismerkedik egy szép ausztrál lánnyal, aki színésznői álmokat dédelget, és pont a zöldkártyáját szeretné megkapni. Felajánlja a lánynak a segítségét, persze nem pénzt kér érte. A végén mindketten lebuknak, a lánynak haza, a pasinak börtönbe kell mennie.
Aztán van még egy arab család, ahol a legnagyobb lányt, aki mindössze tizenöt éves, egy félreértelmezett iskolai dolgozat miatt az FBI letartóztatja, és kiutasítják az országból. Egyedül az anyja megy vele, mert a két kisebb testvére már itt született, ezért ők már állampolgárok. Ez nagyon brutális volt.
A következők japánok, szintén a honosításra várva. A nagyfiú, egy kamasz ,rossz társaságba keveredik, és részt vesz egy bolt kirablásában, ami nagyon-nagyon balul sül el. Pont ott tartózkodik Ford arab kollégája, és rövid úton kiiktatja a bandatagokat, de a japán fiút lebeszéli a további lövöldözésről, sőt futni hagyja. Itt van egy érzelgős monológ arról a pillanatról, mit érez a bevándorló, amikor abban a megtiszteltetésben lehet része, hogy amerikai állampolgárrá válik.
Feltűnik egy ügyvédnő, aki a bevándorlók érdekeit képviseli, mellesleg a Liotta alakította pasi felesége, ő egy fekete kislánynak keres családot, végül ő veszi magához, és ő jár el az arab kislány ügyében is.
Van egy zsidó fiú is, egyáltalán nem vallásos, de a kártyát mégis rabbiként szerzi meg. Az ő barátnője volt az ausztrál lány, mindaddig, amíg meg nem tudta, milyen árat fizet a lány a sajátjáért cserébe. Bevallom őszintén, ez a zsidógyerek-szál nem volt teljesen világos előttem. Ez nagyrészt a botrányos, sőt bűnrossz magyar feliratnak volt köszönhető. Valamennyire értek angolul, pontatlan volt a fordítás sok helyen, ráadásul tele elképesztő helyesírási hibával, ami külön felbosszantott.
Amit nem tudok, mi volt a film mondandója? Lehet én vagyok kissé stupid, de elgondolkoztam azon, hogy csak be akarták mutatni, hogyan folynak ezek a dolgok, vagy esetleg arról van szó, hogy Amerika nem kukoricázik az illegálisokkal szemben, és minden nemkívánatos elemet kihajigálnak? Egyedül a japán srác úszta meg, pedig ő nem is volt bűntelen, még ha akaratán kívül vitték is bele. Valaki megnézhetné és felvilágosíthatna. Egyébként nézhető, Harrison kissé meg van roggyanva, de hát közel van a hetvenhez, Ray Liotta egy gusztustalan hernyó, de az arab kislány és Ford kollégája nagyon jó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Irattár

Az olvasóközönség