2009. július 23., csütörtök

C. J. Sansom: Sötét tűz

"Kedvenc" történelmi korszakomban járunk, a Tudor-kori Angliában, ahol VIII. Henrik az ura mindennek és mindenkinek. Ebben a Londonban él és dolgozik Matthew Shardlake, egy púpos, de rendkívül eszes ügyvéd. (A sorozat első részét is olvastam, ez a Kard által cínet viseli.) Annak ellenére, hogy elsősorban tulajdonjogi ügyekkel foglalkozik, most mégis elvállalja egy régi ügyfele unokahúgának a védelmét, akit azzal vádolnak, hogy megölte 12 éves unokaöccsét.
Eközben régi pártfogója Thomas Cromwell egy másik ügy felderítésével bízza meg. Nevezetesen: 12 napja van arra, hogy előkerítse a görögtűz képletét. Ezt a réges rég elfeledett "fegyvert" két testvér találta meg, és Cromwellhez fordultak, némi anyagi juttatásért. Ám a testvérpárt legyilkolták, a képlet eltűnt, Cromwell pedig iszonyatos nagy bajba került ezáltal, mert beígért a királynak egy igazán látványos, elképesztő bemutatót, hogy mire képes ez a dolog.
Shardlake nyomozni kezd, kap egy mogorva, udvariatlan frátert társnak, és belevetik magukat a középkori London sűrűjébe.
Tulajdonképpen, mint krimi nem egy nagy durranás, ami igazán olvashatóvá és élvezhetővé teszi, az egyrészt a főhős személye, másrészt a XVI. századi Anglia hétköznapjainak és embereinek a bemutatása. Ez köszönhető az író történelem diplomájának, és őt olvasva az ember tökéletesen maga előtt láthatja az akkori Londont, minden mocskával és bűzével együtt, részese lehet az intrikáknak, a vallási háborúnak amit Henrik indított el. Egy hiteles kép a bírósági és politikai konspirációról,a mindent elborító pletykákról, a rangokról, amiket születés szerint osztogattak, a rettenetes nyomorról amiben a többség élt, a fényűzésről, ami csak keveseknek adatott meg. Ez egy sötét világ volt, ahol semmit nem ért az emberi élet, a máglyák szinte állandóan lángoltak a bűnösök alatt, és ahol egyik percről a másikra barátból halálos ellenség válthatott. Ilyen körülmények között kell Shardlake-nak eredményeket felmutatnia, de veleszületett éleslátása, és eszessége mind a két ügyre fényt derít.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Irattár

Az olvasóközönség