2009. július 13., hétfő

Mozart - A Nagy Mágus


"Tíz mameluk rontott rá áldozatára: meg akarták fojtani az ifjú szerzetest."

Így kezdődik Christian Jacq, Mozart - A Nagy Mágus című négykötetes regényének első része. Az események két szálon futnak: az egyiptomi Thamos, ifjú szerzetes utazásait, valamint a Mozart család mindennapjait mutatja be az író.

Mozart huszonhárom évesen, Thamos, Egyiptom királya című színpadi muzsikáját alkotva kerül kapcsolatba a szabadkőművesekkel, amely élete meghatározó élménye lesz. Miután 1784 decemberében Mozart részesül a beavatás világosságában, egyetlen célt tűz ki maga elé: tovább kell adnia, amit kapott. Azonban jócskán túl is lép ezen - ő lesz a révész Egyiptom és a szimbolikus szabadkőművesség között.
Jacq a valóságos hős, Wolfgang Amadeus mellé odaköti Thamost, Théba ifjú grófját, aki Egyiptomból indul el megkeresni a világot a káosz széléről, visszarántani hivatott a Nagy Varázslót. Szabadkőművesek segítik, mígnem találkozik a kisfiú Mozarttal, akihez hozzá szegődik őrző angyalaként, művészi lelkiismereteként.

Az első kötet Mozart születésétől, 1756. január 27-étől, egészen 1779. január 8-ig kalauzolja el az olvasót. Igen olvasmányos a mű, naplószerűen megírt szerkezettel.

Mozart csodagyerekként Salzburg városában nevelkedett, apjával, Leopold Mozarttal a híres zenepedagógussal szinte bejárták egész Európát. Bécsben, Párizsban, Berlinben jártak; megfordultak a királyi - császári udvarokban, ahol szinte mindenki el volt ámulva a gyermek tehetségétől. Igen korán komponálta első műveit, amelyet ő maga, vagy nővérével közösen adtak elő. Ahogy teltek múltak az évek a kamasz Mozart egyre bezártabbnak érzi magát szülővárosában, szerencsét próbál Itáliában, Párizsban, de szinte mindenhol csukott kapuk fogadják. Kinőtte csodagyerek szerepét, már nem volt rá kíváncsi senki sem. Pedig ő folyamatosan komponált, de a kor ízlésének és zenei világának ez "túl modern" volt. Végül haza kellett térnie Salzburgba, ahol kapott egy biztos, ám korántsem Mozart igényeinek megfelelő állást. A folyamatos tanulás, és komponálás végül meghozza a várva várt sikereket...no de ez már a második kötet tartalma...

Egy kis ízelítő a Thamos, Egyiptom királya című Mozart műből:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Irattár

Az olvasóközönség