2009. július 18., szombat

Gran Torino

Walt Kowalski nyugdíjas autószerelő, koreai veterán. A film elején a felesége temetésén ismerkedünk meg vele, ám Waltot nem töri meg a gyász, sokkal inkább dühíti őt gyerekei, unokái fekszínessége, pénzéhsége. Magának való, mogorva alak, nyílt rasszizmussal, amit nem fél kinyilatkoztatni. Úgy tűnik haragban van az egész világgal, és a bajait tetézi , amikor a szomszédjába egy népes ázsiai család költözik. A család kamasz fia visszahúzódó, csendes gyerek, ám a környéket uraló hmong (egy koreai népcsoport) banda rászáll a fiúra, és beavatási szertartásként ráveszik, hogy próbálja meg ellopni a garázsból Walt féltve őrzött és nagy becsben tartott Gran Torinóját. A lopás azonban meghiúsul, amikor Walt rajtakapja a srácot, ezek után a fiú nővére pedig ragaszkodik ahhoz, hogy öccse az elkövetett bűne, és a család becsületének helyreállításáért Waltnak dolgozzon. Eleinte sem az öregnek, sem fiúnak nincs ínyére ez a kényszerű együttlét, ám az idő múlásával egyre inkább közel kerülnek egymáshoz és kialakul közöttük egy különös baráti megbecsülés. A bajok akkor kezdődnek, amikor Walt közvetlen összetűzésbe kerül a hmong bandával, és elszabadul a pokol.
Ez a film nemcsak egy komoly mozi, szórakoztató is. Külön érdemes figyelmet szentelni Walt és a fiatal pap szócsatáira. Az atya megígérte Walt feleségének, hogy meggyóntatja a férjét és visszatereli a nyájba, Waltnak azonban ehhez semmi affinitása sincsen, és ezt rövid úton a tudomására is hozza a papnak. Szintén nagyon jók azok a jelenetek, amik a szomszéd családnál játszódnak, ahol rendre és többnyire humorosan kiütköznek a kulturális különbségek.
Nekem ennél a filmnél abszolút bejött az "öregember nem vénember" mondás, és Clint Eastwood (rendező, föszereplő) olyan, mint a bor, minél idősebb annál jobb és nemesebb.



Szeretném még Eastwood másik filmjére is felhívni a figyelmet, amit szintén érdemes megnézni, ez a Changeling/Elcserélt életek. Annak ellenére teszem, hogy Angelina Jolie a női főszereplő, akit kb. eddig egy jó filmben láttam, de C. E. még belőle is kihozta a legjobbat. A sztori megtörtént eseményeken alapul, ha pontozni kéne 10-ből 10-et adnék neki, és külön fájdalmam, hogy ezt a két filmet az idei Oscaron mellőzték.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Irattár

Az olvasóközönség