2009. augusztus 13., csütörtök

Lawrence Block


A new yorki Buffalóban született 1938-ban. Első novellája 1957-ben jelent meg, azóta folyamatosan írja a könyveit. Itthon 2003-ban az Agave kiadó indította útjára három regénysorozatát. Ezek közül a Matt Scudder sorozattal aratta a legnagyobb sikereit, számos díjat besöpört velük. Matt Scudder egy engedély nélkül dolgozó magándetektív, aki kiválóan ismeri New York minden sötét titkát. A másik népszerű regényfolyam főszereplője Bernie Rhodenbarr, egy antikvárius, aki mellékállásban betöréssel keresi a kenyerét. Ezek a regények inkább a humorra építenek a jóval sötétebb Scudder sorozattal szemben. Bernie alapjában véve egy imádnivaló lúzer, de remek betörő aki a másodállása végett kisebb-nagyobb zűrökbe keveredik. De mivel bolondnak bolond a szerencséje a végén valahogy mindig kivágja magát a slamasztikából.
A következő amit itthon is kiadtak, egy bérgyilkos hétköznapjait és a munkáját mutatja be, de ebből még csak kettő jelent meg.
Amerikában ismert még az Evan Tanner ciklus, amely egy koreai veteránról szól, aki egy sebesülés miatt nem tud aludni. Remélem az Agave előbb-utóbb sort kerít ezeknek a könyveknek a kiadására.
2004-ben óriási megtiszteltetés érte az írót. Megkapta az egyik legrangosabb díjat, amit krimiírónak odaítélhetnek, a "Cartier Gyémánt Tőr" nevűt, amivel annak idején pl. Ed McBain-t is kitüntették.
Második feleségével a mai napig New Yorkban, Manhattenben élnek, és úgy tartják számon, mint N.Y. egyik nagy krónikását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az olvasóközönség