2009. augusztus 21., péntek

Frédérique Jourdaa: A kumráni csók

"A fiú tizennyolc éves, szép termetű, koromfekete hajú, és különös tűz ég a tekintetében. Falujából kitaszították, így gyalog vág neki a kopár Júdeai-sivatagnak. A magányos és szótlan vándor egy sziklába vájt kolostorba tart, ahol eqy titokzatos-titkos közösség él. Az ifjú a tudást szomjazza: a világ titkait akarja megismerni. A lány tizenöt éves, karcsú, kecses, tengerzöld szemű, egy gazdag betániai birtok örökösnője, aki árván nőtt fel. A lány szerelemre vágyik, mindent elsöprő szenvedélyre. Ők ketten először a római légiósok egyik áldozatának betegágyánál találkoznak, akit csak a fiú menthet meg: emberfeletti képességeivel. Aztán a sors elválasztja őket egymástól, zarándokok lesznek, a szerelem zarándokai. Az ifjút Jesunak nevezik, a lányt Magdalai Mariamnak..."
Egyszer csak egymásra találnak,emiatt a fiúnak el kell hagynia Kumránt. Zarándokútra kél, majd annak végeztével visszatér a lányhoz, és hogy ne adjanak okot környezetüknek a szóbeszédre Egyiptomba mennek és ott kezdik meg közös életüket. Gyermekük születik, Sára. Az idő múlásával a fiú egyre inkább ráébred igazi küldetésére, ezért visszatérnek Jeruzsálembe, ahol magára hagyja a családját, és beteljesíti a sorsát.
Ritkán jövök zavarba egy könyv elolvasása után, de most ez történt. Nem vagyok vallásos ember, ez kimaradt az életemből, nem vagyok ateista sem, csak másként gondolkodom, de azért van egy kialakult képem Jézusról. Ehhez a képhez nekem nincs szükségem arra, hogy a szexuális életéről tudjak, ez hidegen hagy, és nem érzem, hogy ezzel közelebb kerülne hozzánk. Ez egy XXI. századi mánia, mert ettől emberibbnek tűnik egyesek szemében, de azt gondolom, hogy inkább a szeretetről szóló tanításai teszik igazi emberré, és a fiziológiai-biológiai működése abszolút lényegtelen. A zavarom abból ered, hogy nem igazán értem, miért lenne több, avagy kevesebb Jézus, ha egyszer bebizonyosodna, hogy nős volt és gyermeke is született? A katolikus vallásban tájékozatlan vagyok, ezért nagyon szeretnék ezekre a kérdésekre választ kapni, ha valakinek kedve van, szóljon hozzá, szívesen meghallgatnám mások véleményét is a témáról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az olvasóközönség