2010. február 2., kedd

Oscar-díj: a jelöltek

Bár annyira még nincs közel a március 7., a legnívósabb filmes díjak átadója, a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia a minap nyilvánossá tette a 82. Oscar-gála jelöltjeinek listáját. James Cameron monumentális Avatarja minden valószínűség szerint viszi a prímet, és kilenc kategóriájának nagy részében számíthat is az elismerésre. A legjobb vizuális effektek kategóriájában az élőszereplős-számítógépes animáció hibrid nyilvánvalóan Oscart érdemel, és ha a döntőbírák ugyanolyan elfogultságról tanúskodnak, mint korábban, Cameron a legjobb rendező és legjobb film kategóriában is legyőzheti például a Becstelen Brigantykkal (Inglourious Basterds) nyomuló Quentin Tarantinót, vagy volt feleségét, Kathryn Bigelow-t, akinek A bombák földjén (The Hurt Locker) című iraki katonai filmje szintén kilenc jelölést kapott, és témaválasztása miatt a másik nagy esélyes a legjobb filmnek járó szobrocskára. Azért Tarantinót sem kell félteni, hiszen a Brigantyk 8 jelölést kapott, amelyből legalább a legjobb férfi mellékszereplő díjára biztos befutó a zsidógyilkos SS-ezredest oly emlékezetesen megformáló Christoph Waltz, még ha a film nem is hozza meg a várva várt első rendezői Oscart a rendezőnek. A Precious és az Egek ura 6-6, a Fel! 5, a District 9, a Nine és a Star Trek 4-4 kategóriában indul, bár J. J. Abrams a franchise-t újraindító és sikeressé tevő Trek mozija a négyből három kategóriában az Avatarral versenyez, így egyedül a legjobb sminknek járó díjra esélyes.
A legjobb filmes kategóriát tíz filmre bővítették, így olyan kisebb címek is elbukhatnak Cameron eposzával szemben, mint a Fel! című animáció, illetve a District 9, mely a jelölési folyamat során állítólag a Star Trekkel való párosításból került ki győztesen, lévén a politikailag fűtött alaptéma mindig jobban tetszik az Akadémiának. A legjobb film és legjobb rendező mellett a legjobb filmzene, a legjobb hangvágás, a legjobb hangkeverés, a legjobb látványterv, a legjobb vizuális effektek, a legjobb operatőr és a legjobb vágás kategóriájában várható az Avatar elsöprő és igencsak elfogult sikere, amennyiben jó emberismerő vagyok és az akadémiai bizottság továbbra is ugyanazokból az emberekből áll, mint az elmúlt hetven évben.

Néhány fontosabb kategória jelöltjei:

Legjobb film:

Avatar; The Blind Side; District 9; An Education (Egy lányról); The Hurt Locker (A bombák földjén); Inglourious Basterds (Becstelen Brigantyk); A Serious Man; Precious; Up (Fel!); Up in the Air (Egek Ura)

Legjobb rendező:
Kathryn Bigelow (The Hurt Locker), James Cameron (Avatar), Lee Daniels (Precious), Jason Reitman (Up in the Air), Quentin Tarantino (Inglourious Basterds)

Legjobb színész:
Jeff Bridges (Crazy Heart), George Clooney (Egek ura), Colin Firth (A Single Man), Morgan Freeman (Invictus), Jeremy Renner (A bombák földjén)

Legjobb férfi mellékszereplő:
Matt Damon (Invictus), Woody Harrelson (The Messenger), Christopher Plummer (The Last Station), Stanley Tucci (The Lovely Bones), Christoph Waltz (Becstelen Brigantyk)

Legjobb színésznő:
Sandra Bullock (The Blind Side), Helen Mirren (The Last Station), Carey Mulligan (Egy lányról), Gabourey Sidibe (Precious), Meryl Streep (Julie & Julia)

Legjobb női mellékszereplő:
Penélope Cruz (Nine), Vera Farmiga (Egek Ura), Maggie Gyllenhaal (Crazy Heart), Anna Kendrick (Egek Ura), Mo'Nique (Precious)

A jelöltek listája az Oscar-díj hivatalos weboldalán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Irattár

Az olvasóközönség