2009. szeptember 12., szombat

Karen Joy Fowler: A Jane Austen könyvklub


Öt nő és egy férfi könyvkubot alapítanak, és minden hóhapban öszegyűlnek, hogy megvitassák az éppen olvasott Jane Austen regényt. Az összejövetelek alatt megismerkedhetünk a résztvevők életével, vágyaikkal, gondolataikkal. Mindegyiküknek van valamilyen problémája, kinek kisebb, kinek nagyobb. A legidősebb nő, Bernadett többször házasodott, kissé egzaltált személy, akiről kiderül, hogy táncosnői álmokat dédelgetett ifjúkorában, azaz inkább az édesanyja. Aztán ott van Sylvia és lánya, a leszbikus Allegra. Sylviát éppen elhagyta a férje 32 év házasság után, ezért nem igazán találja a helyét. Allegra is egy szakításon van túl, aki a bánatát különféle extrém sportokkal próbálja enyhíteni, aminek általában agyrázkódás, és efféle baleset lesz a következménye. Sylvia barátnője évezredek óta a szingli kutyatenyésztő, kissé zsarnoki természetű Jocelyn, aki saját állítása szerint képtelen a szerelemre. A legfiatalabb klubtag Prudie, egy gimnáziumi franciatanár, az ő titkos vágya, hogy elutazhasson Franciaországba, de magában retteg attól, hogy az utazás csalódás lenne, mert a valóság biztosan nem tudja felülmúlni a képzeletet. Az egyetlen férfi a csapatban Grigg, akiről mindent elmond, hogy három leánytestvérrel együtt nőtt fel.
Hat regény, hat hónap. A találkozások alkalmával a könyvekből és egymásból merítenek vigaszt, hogy meg tudjanak birkózni a felmerülő gondokkal. Tragédiák történnek, gyengéd szálak szövődnek, és közben mindig felteszik a kérdést: Mit tenne Jane?
Ez egy kedves, csendesen humoros könyv. Aranyosan kettyós benne mindenki, semmi extrém vagányság, csak olyan hétköznapian emberi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az olvasóközönség