2009. június 15., hétfő

Small rabbi esetei

Harry Kemelman: A rabbi pénteken sokáig aludt
A rabbi szombaton megéhezett

Először is: egyetlen csalódás ért a sorozattal kapcsolatban, az egyik könyv hátsó borítóján ez olvasható: " az utóbbi évek egyik legnagyszerűbb nyomozója". Ám ahogy haladtam a történetben egyre inkább feltűnt, hogy a környezet ( autók, ruhák, technika ) egyátalán nem jellemzőek a 2000-es évekre, de még a '90-es évekre sem . Igazam lett, az első regény 1964-ben született. Ez egy piszkos reklámfogás, a kiadó biztosan úgy gondolta, hogy a nyájas olvasó nem vesz meg egy kevésbé modern krimit.
Másodszor: aki egy vértől csöpögő és egy hulláktól hemzsegő, akciódús sztorit vár, az bizony csalódni fog. Ez a történet inkább Columbós, Miss Marple-os, gondolkodós, beszélgetős, pletykálkodós. Főszereplője David Small rabbi, aki a nevéhez hűen külsőre teljesen átlagos figura, de az elméje inkább tudományos, mint gyakorlatias. A helyszín egy amerikai kisváros, nevezetesen Barnard's Crossing, a kor pedig a hatvanas évek, ami azért is érdekes mert föl-fölbukkanak a faji megkülönböztetés kérdései, és a második világháború emlékei. A krimiszálban nincs semmi különös, szimpla gyilkosságok, drog, féltékenység, szóval csupa mindennapos balhé. Amitől számomra értékessé és érdekessé vált ez a két regény, az a rengeteg információ és ismeret, amit szépen-lassan adagol nekünk az író magáról a zsidó vallásról, és egy kis hitközösség hétköznapjairól. Rengeteg mindent megtudhatunk a szertartásokról, az étkezésükről, hogy mi az a kóser konyha, mi a jom kippur, a széder, a pészah stb.


A bűntény elég későn következik be, Kemelman addig csak mesél és mesél, de egy percig sem lehet unatkozni, mert bár az események egy jellegzetes kisváros piszlicsáré ügyei, mégis az ember borzasztóan kíváncsi lesz, hogyan alakulnak ezeknek az embereknek a kapcsolatai ( sikerül-e megegyezni az ülésrend tekintetében a zsinagógában ), merre visz a pletyka folyama, és a végén megmarad-e a rabbi állása, valamint kiderül-e az igazság.




Tetszik. Ez egy roppant szórakoztató és nagyon érdekes világ, mélységes szeretettel megírva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az olvasóközönség