2009. június 17., szerda

Még mindig a rabbi


Barnard's Crossingban megint zajlik az élet, a hitközösségnek új vezetősége van, akik nem igazán férnek meg a régiekkel, mindenféle új dolgot szeretnének bevezetni, amit a konzervatívabb régi gárda rendre elvetne. Egészen odáig fajul a dolog, hogy a régi vezetőség kinéz egy tengerparti ingatlant, és elhatározzák, átépítik zsinagógának, és alapítanak egy új közösséget. Az emberek két pártra szakadnak és természetesen Small rabbit is bevonja mindkét fél, de ő jobban szeretné, ha minden maradna a régiben, és nem kerülne sor kenyértörésre a tagok között. Mivel egyik fél sincs igazán megelégedve a rabbival, azon kezdenek el mesterkedni, hogyan lehetne a szerződését felbontani. Ugyanakkor mindenki manipulálni szeretné őt, és amikor bekövetkezik a tragédia, mégis minden érintett hozzá fordul segítségért.
Egy tengerparti buli után az egyik résztvevő fiatal srácot holtan találják, ráadásul abban a házban, amit kiszemeltek az új zsinagógának. A halál oka elsőre nem egyértelmű, fulladás, alkoholmérgezés, meg némi kis drog is közrejátszhat. Mindenki gyanús, a partin résztvevő fiatalok, a srác munkaadója, aki azonos azzal, aki az új helyet szeretné megvalósítani, és még egy páran, akik akkor éjjel arra jártak.
Természetesen a rejtély a könyv végére megoldódik, köszönhetően Small rabbi éles eszének és kikezdhetetlen logikájának, és még az állása is megmarad.
Megint megtudhatunk rengeteg új dolgot a vallásról, és a kisvárosi életről, ha pontoznék, maximumot adnék neki.
Idézet a regényből, Small mondja egy katolikus papnak egy beszélgetés során:
"Követheti az ember az Örökkévaló útját úgy is, hogy valójában kételkedik a létezésében. Végül is senki sem ura a saját gondolatainak. Ha valakinek a hite megerősödik, az nem azt jelenti, hogy előtte még kételkedett? A mi (zsidók) kételyeinkhez nem társul bűntudat vagy rettegés, mint önöknél (katolikusok). Szerintem pszichésen így egészségesebb. "

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az olvasóközönség