2009. június 22., hétfő

A rabbi hétfőn elutazott

Small rabbinak elege lett a kisvárosi intrikákból, a számító üzletemberekből álló hitközségi vezetőségből, és egy kicsit a rabbiságból is, kételyei támadnak a saját hitével kapcsolatban, ezért felpakolja kis családját, hátrahagyja a munkáját, hiszen a szerződését sem hosszabították meg, és elutazik Izraelbe. Az író elég hosszasan mutatja be a hetvenes évekbeli Izraelt és lakóit, de egyáltalán nem unalmasan, én érdekesnek találtam a leírásokat Jeruzsálemről, és a nem vallásos kibuc-lakókról. A rabbi eleinte csak sétálgat, kávéházakban ücsörög, próbálja megtalálni a majdnem elveszett hitét, közben figyel, és átjárja őt a Szentföld hangulata, majd tesz egy érdekes felfedezést, miszerint ennyi zsidó között nem is érzi a zsidólétet, mert itt ez a természetes. Aztán összeakad egy ismerős amerikai újságíróval és annak fiával, aki itt egyetemista. Autót szeretnének vásárolni egy kupectől, de azt felrobbantják, a merényletet magukra vállalják az arabok. Az egyetemista fiú arab álbarátjának köszönhetően belekeveredik a dologba, elveszik az útlevelét, letartóztatják, a fiú apja a rabbi segítségét kéri, és ekkor beindul a nyomozás és az agyalás.

Eközben odahaza Amerikában a Small rabbit helyettesítő alak egyre népszerűbb a gyülekezet körében, elindul a lobbizás, hogy maradásra bírják, de szerencsére az illetőben van annyi tisztesség, hogy nem ad választ addig, amíg nem tudja Small terveit az állását illetően. A végére minden megoldódik és kiderül, a gyilkos lelepleződik, és tudós rabbink hite új erőre kap, ráadásul az állása is megmarad.

Nem maga a nyomozás volt olvasmányos, mert mint mondottam a bűmcselekmény elég sokára következett be, hanem a mese Izráel földjéről, a zsidó vallásról, a hitről, illetve arról, hogy néha egy mélyen hívő emberben is fölmerülhetnek kételyek öröknek hitt igazságokról. Ezért tartom ezt a sorozatot olvasásra méltónak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az olvasóközönség