2009. június 25., csütörtök

Harpers Island


Ez a sorozat még nem fut a magyar adókon, a netről töltögetem le hétről-hétre. Két hét múlva finálé. Egy sokszereplős krimiről van szó, ún. slasher-sorozatról, ami a horror azon vállfaja ahol egy pszichopata, leselkedős sorozatgyilkos öldösi látványos módon a delikvenseket.

A történet Harpers Island-on játszódik (ahogy a neve is mutatja, ez egy sziget), ahol hét évvel ezelőtt szörnyű gyilkosságok történtek. Egy John Wakefield nevű tag garázdálkodott, válogatott kínzásokat eszközölve áldozatain. A halottak közt volt a főszereplő lány Abby Mills édesanyja is. Akkoriban úgy gondolták , hogy a seriff, aki mellesleg Abby édesapja, megölte Wakefildet. A bűtények után a lány L. A.-ba költözött, ahová most hét év után egy népes társasággal együtt a legjobb barátja esküvőjére térnek vissza. Huszonöt szereplőt ismerhetünk meg az elején, aztán ahogy a sorozat halad előre, egyre fogyatkoznak, mostanra már igencsak megcsappant a számuk. Nem igazán akarok spoilerezni, hátha idehaza is bemutatják egyszer. A lényeg, hogy senki nem tud semmit, hogy ki műveli mindezt, folynak a találgatások, aki él és mozog mindenki gyanús, és persze halálos rettegés lesz úrrá a csapaton.

A sorozat számomra azért érdekes, mert bennem majdnem végig fenn tudta tartani a feszültséget. Sejtelmes és hátborzongató, ahogy sorra hullanak az emberek, nem lehet tudni, ki lesz a következő. Így, hogy a vége felé járunk, már csak a főbb karakterek vannak életben, és a legutóbbi részben voltak olyan szereplők, akiket már kifejezetten sajnáltam, és izgultam, hogy ők ne legyenek az áldozatok között. Még mindig rengeteg a megválaszolatlan kérdés, azt már tudni ki gyilkol, de fölmerül a kérdés, vajon egyedül teszi-e mindezt? Most már mindenki gyanús, igazán kíváncsi vagyok, hogy a film készítői találnak-e majd valami elfogadható magyarázatot ennyi ember legyilkolására, vagy csalódást fognak okozni?

Persze, mint minden sorozatnál, itt is vannak gyengébb és erősebb epizódok, de végig ébren tudták tartani a figyelmemet, voltak kifejezetten olyan jelenetek ahol azt kell mondjam, féltem és erős szívkalimpálás fogott el.

A helyszín gyönyörű, a sziget tele van erdővel, vízesésekkel, eldugott kis öblökkel, tökéletes terep egy pszichopata gyilkos számára. A szereplők is eléggé eltaláltak, vannak nagyon szimpatikusak, és vannak iszonyatosan irritálóak is, gyengék és erősek. Most már szerintem az igazi kérdés tényleg nem az, hogy ki áll az egész mögött, hanem a MIÉRT?

Mindent összevetve jó sorozat ez a hibái és kliséi ellenére is, ha majd leadják valamelyik magyar csatornán, csak ajánlani tudom a műfaj kedvelőinek. Tuti meg fogom nézni szinkronnal is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az olvasóközönség