2010. október 31., vasárnap

Halloween

Mindenszentek napja (angolul halloween, "all hallows' evening"), Samhain, Día de los Muertos, vagy hívjuk akárminek, október 31-e, november 1-je és másodika egyszerűen túlságosan összetett és sokrétű, túl sok hagyományt és szokást felvonultató ünnep ahhoz, hogy mindent össze lehessen foglalni róla. Ezért úgy döntöttem, hogy csak egy bizonyos mozzanatot emelek ki, egyetlen szokás eredetéről fogok regélni az olvasóknak.

Biztos sokaknak eszébe jutott már, hogy miért hívják a töklámpást angolul Jack lámpásának. Az írek úgy tartják, Zsugori Jack, egy lusta de ravasz lókötő története a titok nyitja. Zsugori Jack legendájának számos változata közül az egyik így szól:
Élt egyszer Írországban egy közismerten iszákos lókötő, Zsugori Jack. Mindenki ravasz, hazug, köpönyegforgató tolvajnak és korhelynek ismerte, számos embert meglopott és becsapott útjai során. Egy végzetes napon az ördög fülét is megcsapta Jack bűneinek és csípős nyelvének híre, így ellátogatott Írországba, hogy maga is meggyőződjön, igazak-e a mendemondák.
Jack, ahogy szokott, részegen sétálgatott a határban, amikor meglátott egy testet az út szélén feküdni. Azonnal ki is derült: az őt haláli vigyorral köszöntő alak nem más, mint az ördög maga, aki megérkezett, hogy most végleg a Pokolba vigye a lelkét.
Hogy húzza az időt, Jack arra kérte az ördögöt, hogy teljesítse egy utolsó kívánságát: mielőtt meghalna, szeretne még egy utolsó korsó sört meginni. Az ördög nem látta okát annak, hogy ennek ne tegyen eleget, és elvitte Jacket a legközelebbi kocsmába. Ott órákon keresztül döntötte magába a szeszt, míg pénz híján el nem kezdett könyörögni az ördögnek, hogy fizessen helyette.
Végül sikerült rávennie az ördögöt, hogy változzék pénzérmévé, amellyel ki tudják fizetni a tömérdek szeszt. Az ördög drága ezüstérmévé változott, és a ravasz Jack abban a pillanatban bezárta őt az erszényébe, amelyben egy kereszt is volt. A szent jelkép megfosztotta az ördögöt minden hatalmától, így nem tudott visszaváltozni, és csapdába esett az erszényben. Az ördög pánikba esett, és Jack sikeresen megfélemlítette: a szabadulásáért cserébe újabb tíz évet kért tőle.
Tíz évvel később az ördög újra meglátogatta Jacket. Jack csak annyit kért tőle, hogy mielőtt elviszi a lelkét, egy almát hadd ehessen még egy almát. Az ördög beleegyezett, és felmászott a közeli almafára, hogy hozzon egy gyümölcsöt Jacknek. Ám amíg az ágak között mászott, Jack kereszteket állított a fa tövébe, és az ördög csapdába esett a fa tetején. Az ördög dühbe gurult, hogy Jack megint átverte, és megparancsolta neki, hogy eressze el. Jack cserébe azt kérte, hogy ne juthasson a pokolra, és az ördög dühében elfogadta a kérését.
Évek múltán Jacket mégis elérte az idő vasfoga: a bűnös, iszákos életmód végül a halálát okozta, s úgy halt meg, ahogy élt. A Mennyország kapuja előtt állva Szent Péter azt mondta, bűnei miatt nem engedheti be, s Jack csalódottan a Pokol kapujához vonult, hogy bebocsátást nyerhessen az alvilágba. Az ördög azonban emlékezett az alkujukra, és nem engedte be Jacket a Pokolba. Ehelyett adott neki egy darab izzó szenet, amely meleget és világosságot ad. Jack pedig fogott egy tököt, kivájta a belsejét és beletette a szenet. Jack azóta járja az árnyékvilágot a Jók és Rosszak síkjai között, és csak a lámpása világít neki a sötétben és zavarja el az ártó szellemeket.
Ezért faragunk töklámpásokat mindenszentek éjjelén, hogy segítsük Jacket az útján, és azért faragunk ijesztő figurákat beléjük, hogy mi is elriasszuk házunktól az ártó szellemeket. A "csokit vagy csalunk", a szörnyjelmezes gyerekek házról házra járva történő ajándékgyűjtése pedig nem mást szimbolizál, mint azt a szokást, hogy a töklámpások mellé ajándékokat tettek ki, hogy lecsillapítsák ezeket az ártó szellemeket és megóvják a házat a rontásuktól.
Ti tettetek töklámpást az ablakba?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az olvasóközönség